Alleen een eendagsvlieg hoeft niet te slapen


Er zijn mensen die maar heel weinig uren slaap nodig hebben. Ik ken er ook wel, mensen die volgens eigen zeggen goed functioneren met 4-5 uur slaap per nacht. Volgens eigen zeggen dus hè, want wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat slechts een paar procent van de bevolking écht met minder slaap toe kan. Voor alle anderen geldt dat ze gewend zijn geraakt aan hoe ze zich voelen na die korte nachten. Ze denken fit te zijn, omdat ze niet meer beter weten. Ze zouden echter veel fitter en gezonder kunnen zijn als ze meer zouden slapen.

Te veel werk, te weinig slaap

In Japan zijn de gevolgen van slapeloosheid heel groot. Daar werken mensen zo hard en slapen ze zo weinig dat ze er soms letterlijk dood bij neervallen. Ze hebben er in Japan zelfs een woord voor: Karoshi – dood door overwerk. Ernstig slaapgebrek leidt tot hartfalen, maar soms ook tot ernstige depressies met suïcide als gevolg.  Een nachtrust van drie tot vijf uur blijkt normaal in Japan. Vaak werken mensen tot middernacht door. Dat moet je toch niet willen. Je leeft maar een keer, en je leeft niet om te werken.

In Nederland zie je soms wel een soort van ‘kijk eens hoe goed ik ben’ als mensen zeggen dat ze maar weinig slaap nodig hebben. Het lijkt wel of dat ze vinden dat dat knap is als je zo weinig slaapt, of ze dan beter zijn dan anderen. Je kent ze vast wel, van die mensen die vol trots vertellen dat ze tot een uur ’s nachts gewerkt hebben en dat ze toch gewoon om 7 uur ’s morgens er weer waren. Feitelijk zouden ze zich moeten schamen. Ze zijn een slecht voorbeeld voor hun personeel. Ook Donald Trump vertelt overal vol trots dat hij maar 3-4 uur hoeft te slapen.

Maar wie of wat je ook bent, je hebt gewoon je slaap nodig. Een volwassene 7 tot 8 uur per nacht. Dus laat je niet gek maken, neem je rust op tijd en zorg dat je voldoende uren in bed ligt. Als mensen je vol trots vertellen met hoe weinig slaap ze functioneren, weet dan dat ze meer risico lopen op allerlei gezondheidsproblemen zoals hartfalen, depressie, diabetes, geheugenverlies en zelfs kanker. We gaan steeds verder naar een 24-uurs economie. Slapen wordt bijna beschouwd als zonde van de tijd. Hoe belangrijk die economie dan ook is, we zijn en blijven mensen. En mensen moeten nu eenmaal slapen om te herstellen van de dag. Je mag trots zijn op jezelf als jij wél streeft naar voldoende nachtrust ook al lukt het niet altijd. Je mag trots zijn op jezelf als jij zoekt naar wegen om dat te bereiken en goed voor jezelf zorgt in onze snelle tijd. Jij bent belangrijk!

Hoe denk jij er over? Vind jij het ook zonde van je tijd al dat slapen? Of ben je het met mij eens dat we er met z’n allen aan moeten werken om slapen weer belangrijk te vinden?  Ik vind het leuk als je hier onder een reactie achterlaat .

En als je eens over wil praten omdat je sowieso niet lekker slaapt, ben je natuurlijk altijd welkom voor een  gratis gesprek . . … 

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.