Slapen, lig er niet wakker van Mieke

Carnaval en slapen


Ik woon in het zuiden en hier staat carnaval voor de deur. Je kunt er niet omheen. Carnavalspakken, muziek die al overal klinkt, de carnavalsvlag gehesen. Er wordt een laatste hand gelegd aan de wagens en pakken voor de grote optocht. De kroegen zijn al versierd en de mensen zijn bezig met de voorbereidingen. Ze zorgen dat er voldoende eten in huis is, en maken afspraken met wie ze wanneer en waar naartoe gaan.

De een viert het uitbundig, de ander vindt het vreselijk en vertrekt met de eerste trein naar een plek waar ze geen carnaval vieren. Wat je ook doet, of je flink gaat feesten of juist een weekend weg boekt, het slapen zal niet zijn zoals anders.

Degene die vrij is en gaat feesten zal mogelijk nog wat alcohol nuttigen en daarna misschien gezellig nog een ei gaan bakken midden in de nacht bij vrienden. De kans is vrij groot dat hij later in bed ligt dan normaal. Carnaval is een feest waarbij de regels soepeler gehanteerd worden, iedereen is gelijk en de dagelijkse sleur mag doorbroken worden. Dat geeft ontspanning en het kan zomaar zijn dat je, juist omdat er niets moet, beter slaapt. Het kan ook zijn dat je door de herrie in je oren, het eten in de nacht en de alcohol wakker ligt. Hoe dan ook, je gewone ritme wordt verstoord en dat kan al reden zijn dat je niet uitgerust bent. Voor een echte carnavalsvierder is dat geen probleem, die gaat gewoon weer op stap. Woensdag kijkt hij wel hoe hij ‘uit de strijd’ komt.

Degene die zo ver mogelijk van het carnaval verwijderd wil zitten, boekt misschien een weekend in een hotel of een huisje. Die gaat naar een vreemde omgeving, met vreemde geluiden. Lekker uitwaaien aan zee of wandelen in de natuur. Dat kan heel rustgevend zijn, maar dat vreemde bed, die vreemde geluiden, die kunnen je ook uit je slaap houden.

En dan is er nog een groep die gewoon thuis blijft en net doet of het geen carnaval is. Die gaat gewoon werken en blijft ’s avonds thuis. Zelfs voor die mensen zal het slapen anders zijn, want je hoort de bas van de muziek uit de kroegen en feesttenten tot ver in de omgeving en in de nachtelijke uren willen er nog wel eens de nodige feestvierders wat luidruchtig over straat gaan.

Er zijn natuurlijk mensen die onder alle omstandigheden gewoon in slaap vallen. De slechte slapers onder ons kunnen daar alleen maar jaloers op zijn. Bereid je in ieder geval maar alvast voor dat slapen en carnaval een bijzondere verhouding hebben. En een ding is zeker; woensdag is alles weer bij het oude. Alaaf!

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.