Slapen, lig er niet wakker van Mieke

Controle over slaap


Weer nieuwe maatregelen. Nog minder vrijheid. Soms bekruipt me zo’n gevoel van ‘waar gaat dit heen’. En ik vraag me af ‘hoe lang nog?’. En als dit weer over is, wat komt er dan? Want wie had dit nu kunnen denken. Een jaar geleden kon alles nog.

Al die gedachten kunnen je somber maken of zelfs depressief. Je wil dit niet, je wil weer gewoon vrij zijn en leven.

Van de week  sprak ik hierover met wat mensen. Het is vooral de onzekerheid die het zo moeilijk maakt. Want als ik zou weten dat ik dit nog een half jaar moet volhouden en dat het dan weer over is, dan kan ik dat. Geen probleem. Maar zolang ik niet weet voor hoe lang en of er dan weer iets anders is, dan blijft het moeilijk.

Maar is het hele leven niet zo? Onzeker over wat er komt en wat er gaat gebeuren. Want hoe vrij ik voorheen ook was en hoeveel mogelijkheden ik ook had. Ook toen konden er dingen gebeuren waar ik geen vat op had. Het leven is nu eenmaal niet altijd leuk. Er gebeuren onverwachte dingen die ik liever niet wil. En als ik dat allemaal onder controle wil houden, dan heb ik het heel erg druk. Dan heb ik nauwelijks tijd om nog leuke dingen te doen, want dan zit mijn hoofd altijd vol. En terwijl ik het daar zo druk mee heb, met proberen alles onder controle te houden gaat mijn leven gewoon voorbij.

Zo is het ook met slapen. Dat kun je namelijk ook niet onder controle houden. Niemand kan op commando slapen. En hoe meer je er mee bezig bent, hoe slechter het lukt. Slaap laat zich niet controleren. En wat misschien nog erger is; je leven gaat ook gewoon door terwijl jij alleen bezig bent met het onder controle proberen te krijgen van je slaap. Dus als je niet oplet, heb je je leven lang geprobeerd oncontroleerbare zaken te controleren en ben je vergeten te leven.

Want je hebt een keuze;

  • Je probeert je leven onder controle te houden en steekt daar al je energie in. Je hebt dan geen energie meer voor leuke dingen.
  • Je steekt al je energie in de dingen die voor jou belangrijk zijn en zorgt dat je leven leuk is en accepteert dat het leven komt zoals het komt en niet altijd fijn is.

Wat kies jij?

 

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.