Slapen, lig er niet wakker van Mieke

De bedelaars van Rembrandt


Het jaar waarin er zoveel aandacht is voor de 350e sterfdag van Rembrandt loopt ten einde. Toch wil ik er nog een keer op terug komen. Ik vond namelijk een ets uit 1630 waarin hij twee wandelende bedelaars afbeeldt. Ik heb die ets nagetekend met pen en inkt. Het is niet een willekeurige ets geweest die ik gekozen heb. Ik moest bij het zien van die ets namelijk denken aan de uitspraak ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Ik heb de afgelopen jaren dingen veranderd in mijn leven. Dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Soms wat het spannend, of ik was bang wat mijn omgeving zou vinden. En toch heb ik het gedaan. Met als doel een leven wat beter bij mij past. Een leven wat beter bij mij past, maakt mij namelijk gelukkiger. Ik ben heel blij dat ik de stap gezet heb om opnieuw te gaan studeren en andere mensen te gaan helpen hun slaapproblemen op te lossen. Daar word ik gelukkig van.

De bedelaars op de tekening lopen de pad die ze altijd liepen, ze krijgen dus wat ze altijd hadden. Als ze daar tevreden mee zijn is dat natuurlijk prima. Als ze een ander leven zouden willen, dan zouden ze een andere pad moeten bewandelen. Dan moeten ze iets veranderen in hun leven. En dat is spannend.

Zo is het ook met slapen. Mensen proberen vaak van alles; speciale thee, rustgevende middeltjes, iets eten voor het slapen, noem maar op. En dat blijven ze vaak jarenlang proberen. Of ze gebruiken slaappillen terwijl ze dat liever niet willen. Wil je echter echt een ander slaappatroon, dan is er meer nodig. Dan moet je ingesleten gewoontes veranderen. Dat kan spannend zijn. Het is best eng om na jaren van gebruik van slaappillen, deze af te bouwen. Je weet tenslotte niet of je dan weer wakker ligt. En dat wil je niet, dat voelt niet fijn. In therapie gaan kan ook eng zijn. Je weet niet wat er gevraagd gaat worden en of je dat wel leuk vindt. Dus hebben veel mensen de neiging het zelf nog maar eens te proberen, toch nog maar eens dat middeltje dat de buurvrouw adviseert. Of die thee waar een vriendin het laatst over had. En ze stellen zichzelf gerust met de gedachte dat zo’n slaappilletje misschien toch niet zo erg is.

 

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

 

 

Intussen lopen ze dus nog altijd op dezelfde veilige vertrouwde bekende weg, net als de bedelaars op de ets van Rembrandt. En er verandert niets, ze krijgen wat ze altijd kregen. En ook hier geldt; als je daar tevreden mee bent, is dat natuurlijk prima. Maar als je dat niet bent, ben je dan bereid een andere weg te nemen? Goede voornemens, die heb ik elke dag, niet alleen bij de jaarwisseling. Is het nu misschien tijd om eens een goed voornemen te maken en een ander pad te wandelen?

Wat zou jij willen veranderen en wat zijn jouw goede voornemens?

Ik hoor het graag in een reactie:)

 

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.