Slapen, lig er niet wakker van Mieke

De keuze


Ik heb van de week het boek ‘de keuze’ van dr. Edith Eva Eger gelezen. Zij is een overlevende van Auschwitz. Ik ben zó onder de indruk van wat zij schrijft dat ik graag enkele van haar inzichten wil delen.

Ze is 90 als ze het boek schrijft. Nadat ze door de bevrijders meer dood dan levend uit een stapel lijken werd gered, is ze naar Amerika gegaan en daar is ze uiteindelijk psycholoog geworden. Door de wijze waarop ze is omgegaan met alles wat zij heeft meegemaakt, heeft ze uiteindelijk veel anderen kunnen helpen.

Wat mij enorm raakte was haar opmerking dat veel mensen hun eigen gevangenisbewaker zijn. In  Auschwitz was ze gevangen, maar na de bevrijding bleef ze gevangen in het gevoel van minderwaardig zijn, waardoor ze zich wilde gaan bewijzen. Dat deed ze door diploma’s te halen, de beste cijfers te halen. Ze werd perfectionistisch.

Totdat ze dat inzag, dat ze zichzelf gevangen hield met haar gedachten. Dat ze er ook voor kon kiezen om zichzelf te bevrijden en iets van het leven te maken, ondanks alles wat er gebeurd was. Ze had een keuze.

‘Ik was destijds zo geobsedeerd met het bewijzen van mijn waarde, met het verdienen van mijn plek in de wereld, dat ik Hitler niet meer nodig had. Ik had een nazi in mezelf gecreëerd. Ik was mijn eigen gevangenbewaarder geworden door tegen mezelf te zeggen: het maakt niet uit wat je doet, je zult nooit goed genoeg zijn.’

Haar verleden is gruwelijk, ze heeft nog altijd flashbacks, schrikt van prikkeldraad en uniformen en heeft nachtmerries. Vergeten kan niet, onmogelijk, maar ze heeft een weg gevonden, omdat ze zich vasthield aan de zin;

‘Alles kan van iemand worden afgenomen behalve één ding, de laatste van de menselijke vrijheden, en dat is dat iemand in alle gegeven omstandigheden kan kiezen welke houding hij aanneemt. Elk moment is een keuze.’

Dit en nog veel meer uitspraken in het boek hebben mij aan het denken gezet. Wat doe ik? Houd ik vast aan het verleden, aan waarom dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan? Houd ik mezelf gevangen, of kies ik voor nu en voor het leven?

Wat doe jij?

 

 

 

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.