Slapen, lig er niet wakker van Mieke

Draag jij een mondkapje?


De eerste keren dat ik ze op tv zag, dacht ik; ‘is dat hoe het er in de toekomst uit gaat zien, iedereen met een mondkapje?’. Ik vond het bevreemdend, een andere wereld. Die beelden waren uit China. Ooit eerder had ik al beelden gezien van allemaal mensen met mondkapjes op vanwege vuile lucht daar, in de steden. Maar nu ging het om bescherming voor een virus. En dat virus is ook hier bij ons.

En nu heb ik gisteren een mondkapje gemaakt. Een leuke gekleurde. En ik ga er nog een paar maken, voor ‘je weet maar nooit’. Misschien moet ik er ook nog een gaan dragen. Maar als ik eerlijk ben, staat me dat tegen. Om me heen zie ik soms al mensen met mondkapjes. Het is dus niet alleen meer ver van mijn bed in China. Maar ik ben er nog niet aan toe.

 

 

 

En toch, als ik nu besluit met de trein naar mijn dochter te gaan, dan zal het moeten. Ik vond het altijd heerlijk om met de trein naar Utrecht te gaan. Samen een dagje bij elkaar zijn en weer ontspannen met de trein terug. Op dit moment wil ik helemaal niet met de trein reizen. Ik vermijd drukte. Maar ooit zal dat wel weer komen. Wordt het nieuwe normaal een mondkapje in de trein en op drukke plaatsen? In dat geval zal ook ik er een moeten dragen. Dan wordt dat bevreemdende beeld van tv uit China en bij diverse persconferenties overal in de wereld, iets waar ik aan mee moet doen.

Nou kan ik daar tegen vechten. Ik kan daar boos over zijn en denken ‘dat wil ik niet’. Ik wil gewoon leven zoals eerst, zonder mondkapje. Ik heb daar geen zin in, ik ga dat niet dragen, dan blijf ik nog liever thuis. Als het echter het nieuwe ‘normaal’ wordt, dan heeft vechten geen zin, dan zal ik moeten accepteren dat het zo is. Er tegen vechten kost mij energie en kost mij mijn goede humeur en er verandert niets.

Zo is het ook met slapen. Als dat niet lukt, dan kun je daar boos over worden. Je kunt vechten tegen het wakker liggen. Je kunt zeggen; ik heb hier geen zin in, ik wil dit niet. Dat vechten kost je heel veel energie. En helpt het? Nee, integendeel. Hoe harder jij vecht, hoe verder je van de slaap af komt staan. Want slapen en vechten gaat niet tegelijk. Dat kost je veel energie en je goede humeur. En er verandert niets. Het zal zelfs slechter worden.

Ik heb geen controle over maatregelen omtrent mondkapjes en al helemaal niet over de verspreiding van het virus. Dus moet ik bereid zijn te accepteren dat ik ze mogelijk moet gaan dragen. Daar niet tegen vechten, scheelt mij veel energie. Over slaap heb je ook geen controle. Die laat zich niet afdwingen. Je kunt alleen de slaap welkom heten. Dat wil zeggen; de juiste omstandigheden creëren, leren wat je wel en niet moet doen en de juiste houding daarin aannemen. En daarmee bedoel ik;  bereid zijn om niet te vechten. Dat scheelt je veel energie. Die kun je beter ergens anders voor gebruiken. Leuke mondkapjes maken bijvoorbeeld 😊

Nu hoor ik je denken ‘dat is gemakkelijk gezegd, maar hoe stop ik met vechten?’. Of ‘dat kan ik niet’. In dat geval kan ik je laten weten, dat het mij gelukt is én de mensen die ik heb mogen helpen. Het kan echt, ook jij kunt het leren.

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.