Dutjes overdag, wel of niet doen?


Van de zomer was ik in Italië. Prachtig land, veel cultuur en natuur. Daar kan ik zo van genieten. En ze hebben ook heerlijk eten, ik kan echt genieten van de Italiaanse keuken. Nou koken wij op vakantie meestal gewoon zelf. We doen dat graag en samen eten koken, is ook een stukje vakantie. Hier in Nederland, kunnen we gewoon de hele dag en avond naar de winkel. In Italië en meer zuidelijke landen is dat echter een beetje anders geregeld. Daar sluiten ze gewoon midden op de dag hun winkel. Klant of geen klant, de siësta is heilig.

Het gebeurde dus wel eens dat we voor een winkel stonden, om iets voor het eten te kopen, en dat die winkel gewoon dicht was ’s middags. Siësta! Dat was natuurlijk even wennen voor ons, maar op vakantie ook niet heel erg.

Als je er over nadenkt, is het zelfs heel goed wat ze doen. ’s Middags even rust, een pauze nemen. Dat zou iedereen moeten doen. Juist ook wij hier, met ons drukke bestaan. We rennen maar door, nemen vaak nauwelijks tijd voor een pauze en al helemaal niet voor een dutje in de middag.

En toch is dat helemaal niet zo’n gek idee, ’s middags even rusten. Sterker nog, zeker voor mensen die het druk hebben en mensen die slecht slapen is het belangrijk om overdag korte momenten van rust te nemen. Als is het maar een paar keer 5 minuten op een dag. Of een powernap net na de middag. Het lijkt misschien zonde van de tijd als je het zo druk hebt. Maar het is bewezen dat je daarna veel creatiever, alerter en productiever bent. En het helpt je om niet richting burn-out te gaan.

Als je zo’n powernap gaat doen, doe het dat wel voor 15.00 uur. Ga je dat namelijk later op de dag doen, dan heb je ’s avonds niet voldoende slaap om goed te kunnen slapen. Zo’n powernap zou ook maximaal 20-30 minuten mogen duren. Als je langer zou gaan dutten, dan ben je daarna nog zeker een half uur slaperig. Dat is ook weer niet de bedoeling.

Eigenlijk zou elke baas in Nederland zijn personeel de kans moeten geven een powernap te doen. Mensen zijn daarna uitgeruster, vrolijker en kunnen beter functioneren. Ze werken dus beter. En dat is toch wat een baas wil. Heb je geen baas, dan kun je het gewoon gaan doen. Even rust tussendoor, een paar keer kort of een powernap na de lunch. Zeker voor slechte slapers is het heel belangrijk om overdag al af en toe rust te nemen. Je kunt niet de hele dag door rennen en dan verwachten dat je ’s avonds ineens de knop om kan zetten.

Goed slapen begint overdag.

Voor mij in ieder geval een mooi moment om nog even terug te denken aan de vakantie. 

Rust jij wel eens overdag?  Ik vind het leuk als je dat in een reactie laat weten.

En als je eens over wil praten omdat je sowieso niet lekker slaapt, ben je natuurlijk altijd welkom voor een  gratis gesprek . . … 

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.