Slapen, lig er niet wakker van Mieke

Ik heb het nog nooit gedaan

(GERMANY OUT) Nilsson, Inger *04.05.1959-Schauspielerin, S'Pippi Langstrumpf'- in ihrer Rolle als 'Pippi Langstrumpf' - undatiert (um 1969) (Photo by Bethke/ullstein bild via Getty Images)


Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan. De bekende uitspraak van Pippi Langkous, het kleine stoere meisje waar ik als kind graag naar keek. Ze deed gewoon waar ze zin in had, ze was sterk en bedacht altijd een creatieve oplossing voor elk probleem. Ze deed dingen die ik nooit zou durven. Je kon haar vrijheid gewoon voelen.

Ik was zo niet. Ik  was zo’n gemakkelijk kind wat zich keurig aan de regels houdt. Ik hield namelijk altijd rekening met wat ‘men’ ervan zou vinden en ik wilde vooral niet opvallen.

Zelfs toen ik jaren later slaapproblemen kreeg, paste ik mijn gewoontes niet aan. Ik bleef doen wat ik dacht dat van mij verwacht werd. Dus niet dat wat ik zelf wilde. Ik wist niet eens hoe ik het anders kon doen, ik paste me aan. Ik had niet eens in de gaten dat dat misschien wel eens reden zou kunnen zijn voor het slechte slapen.

Misschien was ik daarom vroeger al zo’n fan van Pippi, omdat zij was wat ik niet durfde; zij was zichzelf.

Bij klanten zie ik het ook gebeuren. Ze hebben gewoontes aangeleerd en blijven die doen. Niet omdat ze dat zelf zo nodig vinden, maar omdat ze dat altijd al zo doen. Of omdat het ooit zo is aangeleerd met reden, maar dat die reden weg is. Of omdat vroeger ooit is verteld dat het zo hoort, en ze zich nooit hebben afgevraagd wat ze er nu eigenlijk zelf van vinden.

Zo lang je daar geen last van hebt, prima natuurlijk, vooral blijven volhouden zou ik zeggen. Veel gewoontes bieden ook structuur, duidelijkheid, regelmaat. En daar is absoluut niets mis mee, integendeel. Dat is zelfs goed voor je. Alle regels loslaten zou chaos geven, we hebben regels en gewoontes nodig.

Soms zijn mensen echter zo streng voor zichzelf, dat ze niet meer kunnen afwijken van ooit aangeleerde regels. Zelfs niet als ze er zelf last van hebben. Zo mocht ik overdag nooit een boek gaan zitten lezen. Lezen doe je in de vrije tijd, ’s avonds. Overdag moet je iets nuttigs doen. Misschien was mij dat ooit aangeleerd, of er is ooit iets van gezegd, ik weet het niet. Maar zomaar lezen overdag, dat deed ik niet. Zonder erover na te denken, volgde ik die regel. Tot ik me bewust werd van hoe streng ik voor mezelf was. Ik realiseerde me dat ik het helemaal niet raar vond als mijn vriendinnen overdag zaten te lezen. Ik was eerder jaloers, dat ze zichzelf dat toestonden. Dat wilde ik ook wel. En toen pas bedacht ik dat ik dat natuurlijk ook gewoon mocht. Dat er geen enkele wet was die mij voorschreef dat ik dat niet mocht. De enige die dat zei, was ik zelf. Ik was de enige die zo streng was voor mij. Toen ik me dat realiseerde, kon ik het loslaten die strenge regel.

Heb jij ook zo’n strenge regel voor jezelf waar je last van hebt? Of misschien zelf meerdere? En zou het kunnen zijn dat die ervoor zorgen dat jouw leven niet zo leuk is als je zou willen? Pas jij je aan en heb je daar last van? Zou je dat anders willen? En heeft het misschien invloed op jouw slapen?

Probeer hier eens serieus daarover na te denken. Hopelijk helpt het je een beetje verder
.

Ik vind het leuk als je jouw ‘strenge regel’ met mij wil delen bij ‘reacties’.

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.