Slapen, lig er niet wakker van Mieke

Pijn of lijden


Een boekenwinkel kan ik moeilijk voorbij lopen, want ik lees graag en ik vind het heerlijk om langs die boeken te lopen en te kijken of er iets voor mij tussen staat. Elke keer als ik een nieuw boek koop, voelt dat voor mij als een cadeautje. Ik lees romans, maar ook veel boeken die over mijn vak gaan. Gisteren las ik een uitspraak die ik graag wil delen;

Pijn x Verzet = lijden

Met ‘pijn’ wordt hier bedoeld alle vervelende dingen die we meemaken in ons leven, zoals een ongeluk, een ziekte, ontslag, het overlijden van iemand die we dan missen. Maar het kunnen ook minder ingrijpende dingen zijn zoals een vervelende opmerking van iemand, een artikel dat uitverkocht is, of een file onderweg naar je werk. Ook een slaapprobleem is pijn.

‘Verzet’ is alles wat we doen om dat vervelende niet te hoeven voelen. We worden boos of we piekeren over hoe we het kunnen oplossen, hoe het anders zou kunnen.

Als dat gebeurt, volgt dus het ‘lijden’. Het lijden is de spanning in je lijf of in je hoofd die we zelf toevoegen. Zouden we ons niet verzetten, dan zou bovenstaande formule veranderen in;

Pijn

Dit is toch wel iets wat je aan het denken kan zetten. De pijn die is er en zal er altijd zijn. Het leven is nu eenmaal niet altijd leuk. Er gebeuren nu eenmaal met enige regelmaat dingen die we liever niet meemaken. We kunnen er wel zelf voor kiezen wat we ermee doen. Accepteren we dat pijn bij het leven hoort of gaan we er tegen vechten en veroorzaken we daarmee ons eigen lijden.

Het deed mij ook denken aan een uitspraak die mij vroeger geleerd is;

De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.

Een heel actueel voorbeeld is het Coronavirus. Natuurlijk is het niet fijn dat dit virus ons ‘bedreigt’ en dat er, terwijl ik dit schrijf, in Nederland al een aantal mensen ziek zijn. Zeker voor de zwakkere mensen in de samenleving is het een serieuze bedreiging. Dat is een ‘pijn’.

Maar wat gebeurt er om mij heen? De handzeep is uitverkocht, mensen slaan voedsel in voor als je twee weken in quarantaine moeten en ze maken zich zorgen over ‘als ze het krijgen’. Er wordt continue over gepraat. Feitelijk hebben ze dus al heel veel last van Corona, terwijl ze het niet hebben. Dat is lijden.

Zo kan het ook met slapen gaan. Niet lekker slapen is een ‘pijn’. Dat je niet wakker wil liggen, begrijp ik maar al te goed. Ik weet uit ervaring hoe wanhopig je er van kunt worden. Je kunt ervoor kiezen om de hele dag bezig te zijn met de nacht die komen gaat. Je kunt medicijnen inslaan en voedingssupplementen, je kunt ’s avonds warme melk drinken, boeken klaarleggen om te lezen als je wakker bent. Je kunt boos zijn dat je niet slaapt, je kunt bang zijn dat je niet slaapt. Dit alles zal je echter niet helpen om beter te slapen. Integendeel. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe minder het zal gaan. Bovendien verpest het ook nog eens je dag. Je verzet tegen dat wat je niet wil, maakt dat je niet alleen ’s nachts, maar ook overdag lijdt. Daarmee maak je het probleem dus nog groter en het lijkt me dat dat toch niet is wat je wil.

Denk er eens over na, wat dit verhaal voor jou betekent. Is er alleen de pijn van het niet slapen of is er ook nog eens het lijden? Ik vind het leuk als je hieronder je reactie deelt.

 

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.