Slapen is geen werkwoord Mieke

Als ik niet slaap kan ik de volgende dag niet functioneren zoals ik het wil. Ik ben zo moe, futloos, energieloos. Ik kan me dan minder goed concentreren. Vaak moet ik zelfs mijn plannen bijstellen en ben dan teleurgesteld. ‘s Nachts voel ik me eenzaam. Overdag ben ik bezig met de nacht die gaat komen. Herkenbaar?

 

Gelukkig is er iets aan te doen. En ik kan het weten, want ook ik heb een periode gekend waarin ik heel slecht sliep. Maar dat is over. Ik slaap weer. Zonder pillen, zonder hulpmiddelen en zonder allerlei acties om te kunnen slapen. Ik kan weer vol vertrouwen naar bed.

3 van de 4 stemmen in mijn hoofd willen slapen,
De 4e wil weten of pinguïns knieën hebben.

Want wat doen we als het niet lukt:

  • Lezen…
  • TV kijken...
  • Uit bed gaan…
  • Melk drinken…
  • Speciale thee drinken…
  • Iets eten…
  • Toch maar weer een slaappil nemen…
  • Alcohol drinken…
  • Nadenken over wat je gedaan hebt of nog moet doen…
  • ...
Allemaal WERKWOORDEN, activiteiten. En juist dat maakt ons brein weer actief, wakker. Precies het omgekeerde van wat slapen moet zijn: rust!

Want: slapen is geen WERKWOORD

Ja wel volgens de Nederlandse grammatica natuurlijk.
Echter, om te slapen hoef je niet te werken, integendeel. je moet juist niets doen!

Wat dan wel?

Wat je natuurlijk zelf al kan doen is zorgen voor een rustige en fijne slaapomgeving. Wat mij goed heeft geholpen, is de dag afbouwen, dus ’s avonds voor het naar bed gaan een half uur geen activiteiten meer. In mijn E-book staan nog meer praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt. Je kunt het hier gratis downloaden.

Soms is dat echter niet voldoende, of heb je even hulp nodig. Dat is niet erg. Ik heb al veel mensen mogen helpen. Zij gaan weer vol vertrouwen naar bed. Ze slapen weer, omdat ze hebben geleerd wat ze wel en wat ze beter niet kunnen doen.

Samen kunnen we zoeken naar wat jou uit je slaap houdt en wat je kunt veranderen zodat het wel lukt. Want ook jij kunt gewoon weer lekker gaan slapen, zodat je fit en vol energie opstaat.

En dat is wat ik jou ook gun. Lekker slapen en de dag fit beginnen.

tekst slapen gespeld met wol
wekker

In acht sessies kunnen we er samen voor zorgen dat ook jij uitgerust aan je dag begint en je niet meer hoeft bezig te zijn met hoe het de komende nacht zal gaan. En de eerste sessie is helemaal gratis!