Zullen we vandaag eens ont-moeten? Mieke

ACT therapeut

Over Mieke van den Akker

portretfoto Mieke van den Akker

Ooit had ik veel slaapproblemen. Nu help ik mensen om, net als ik, van hun slaapproblemen af te komen. Dat geeft mij het gevoel dat ik iets positiefs bijdraag aan het geluk van anderen en daarmee aan de wereld, de maatschappij. Dat geeft mij een goed gevoel. Ik ben graag tussen de mensen, echt contact met andere mensen is voor mij een soort levensbehoefte. En als ik dan iets voor ze kan betekenen, dan word ik daar heel blij van.

Mijn hele leven ben ik heel actief geweest op diverse terreinen. Werken op een bank, voor de klas staan, audicien geworden, eigen bedrijf als docent tekenen/schilderen. Ik was lid van allerlei clubs, heb een koor opgericht, zat in de ouderraad, organiseerde van alles. En ik was altijd actief betrokken bij mijn 4 kinderen.

Daarnaast ben ik altijd creatief bezig geweest. Vooral met schilderen, maar ook allerlei andere dingen heb ik geprobeerd. Ik heb diverse instrumenten leren bespelen en heb in diverse combinaties gezongen, toneel gespeeld. Actie in de tent was mijn motto. Niet stilzitten. Jammer dat mijn slapeloze nachten vol nutteloos gepieker vaak roet in mijn volle agenda gooiden….

Want van buiten leek het allemaal wel alsof ik alles goed voor elkaar had, maar van binnen zag het er heel anders uit. Ik had veel lichamelijke klachten en voelde me zwaar vermoeid door de slaapproblemen.

Dozen slaappillen en een paar burn-outs verder (die ik zo zonde van mijn tijd vond), bedacht ik dat ik maar eens alles tegen het licht moest houden. Wat vond ik nou zo leuk aan al die dingen die ik deed? Wat bleek? Ik vond helemaal niet al die dingen zo leuk. Ik deed veel omdat ik gevraagd werd en omdat ik ook eerlijk gezegd wel gevleid was, dat ik gevraagd was. Met mijn nieuwe inzichten, heb ik het roer omgegooid. Ik heb de rode draad van leuke dingen in mijn leven gezocht. Daarop heb ik rigoureuze keuzes gemaakt. Zo ben ik me gaan oriënteren op ander werk en heb ontslag genomen.

Weg zekerheid, welkom vrijheid. En wat is het gevolg? Na een periode van een soort rouw, voel ik me eindelijk weer gelukkig en waardevol. Ik ben, ondanks veel twijfel en verdriet, míjn leven gaan vormen, naar hoe ik het wil. Ik heb dingen geschrapt, andere dingen ben ik blijven doen. Ik ben nog altijd heel actief in clubs, geef nog schilderles, maak muziek, organiseer. Ik sta nog altijd graag voor iedereen klaar, maar binnen mijn grenzen. Ik heb me omgeschoold tot ACT-therapeut met als specialisatie slapen. Die therapie heeft mij ook enorm geholpen bij mij eigen problemen. Ik zit nog altijd niet vaak stil. Maar ik geniet, ik lééf weer. En door te leven naar wat voor mij belangrijk is, in combinatie met aanpassing van ingesleten gewoontes, slaap ik nu zelfs weer als een os, zonder hulpmiddelen.

Anderen noemen mij; levendig, actief, gepassioneerd, muzikaal, creatief, silent leader, organisator, verbinder tussen mensen, (snelle) denker.

Als je het aan mij vraagt zou ik je vertellen dat;

 • Ik helemaal kan opgaan in de kleuren van mijn schilderijen en daarmee alles om mij heen vergeet.
 • Iedereen schijnt te denken dat ik heel sportief ben, maar dat dat eigenlijk niet zo is.
 • Ik graag samen met anderen muziek maak en toneel speel.
 • Ik probeer gezond te leven. Goede voeding en voldoende beweging en buitenlucht.
 • Ik graag in de tuin werk
 • Ik graag kleding koop, ook al is het niet altijd echt nodig, soms alleen al voor het fijne stofje.
 • Ik het heerlijk vind om af en toe te filosoferen
 • Ik een soort spons ben die heel graag nieuwe dingen leert
 • Ik me veel jonger voel dan ik ben
 • Ik niet begrijp dat mensen vanwege hun leeftijd niet meer hun dromen volgen.
 • Ik het moeilijk vind om te gaan met mensen die niet vooruit te branden zijn.
 • Ik kan genieten van hele kleine dingen zoals een klavertje 4 wat ik in de tuin vond.
 • Ik heel graag lach.

Op mijn weg heb ik gezocht naar een baan die bij me past. Daar waar ik voorheen vooral deed wat voor de hand lag, of wat van me gevraagd werd, heb ik besloten het roer helemaal om te gooien. Ik ben gaan zoeken naar wat mij echt boeit, waar ik blij van word. En dat is verbinding zoeken met anderen. Ik wil met mijn kennis en ervaring andere mensen helpen en zorgen dat ze verder kunnen met hun leven. Zorgen dat ook zij een waardenvol leven kunnen leiden.

Ik heb me daarom omgeschoold tot Acceptance and Commitment therapeut. Na de basisopleiding heb ik de vervolgopleiding gevolgd. Beide bij Gijs Jansen, psycholoog gespecialiseerd in ACT en opleider bij See True opleidingen. Hij is de auteur van o.a. de boeken ‘Time to ACT’ en ‘How 2 ACT’.

Vervolgens ben ik me gaan specialiseren in slaapproblemen. Voor de specialisatie ben ik in opleiding bij Aline Kruit geweest. Zij is gespecialiseerd in ACT bij slapeloosheid en auteur van het boek ‘slapen is niets doen’.

Door mijn opleidingen, mijn levenservaring en ervaringen uit mijn vorige werkgebieden ben ik nu in staat anderen te helpen.