Slapen, lig er niet wakker van Mieke

Waarom zou je inhalen?


Over het algemeen hoef ik niet zo veel en ver te rijden. Afgelopen week ben ik echter een paar keer wat verder weg geweest en dan rijd ik dus over de snelweg. Dat vind ik altijd fijn rijden, omdat iedereen dezelfde kant op rijdt. Je hoeft geen rekening te houden met overstekende kinderen of fietsers. Dus op zich geen probleem.

Waar ik me wel aan stoor is aan het rijgedrag van sommige automobilisten. Bijvoorbeeld als ze zo ongeveer aan mijn trekhaak hangen. Wanneer ik een vrachtwagen inhaal, dan duwen sommige automobilisten mij soms bijna vooruit. En als ik nu heel langzaam zou rijden, dan kon ik me daar nog iets bij voorstellen, maar ik rijd dan gewoon de maximale snelheid.

Het gebeurt zelfs wel dat ik gewoon 100 of 120 km per uur rijd en dat ze me niet alleen links, maar zelfs ook rechts inhalen. En schieten ze daar iets mee op, met al dat inhalen? Nou ik denk het niet. Meestal zie je ze wat later toch weer ergens vlakbij rijden.

Zo is het ook met slapen. Soms kun je een periode hebben dat je te weinig uren slaapt.

Er zijn mensen die slecht slapen, soms maar een paar uurtjes per nacht. Het lukt ze niet om meer uren te slapen. Bij anderen is het omdat ze allerlei activiteiten hebben en dus laat naar bed gaan terwijl ze ’s morgens gewoon weer vroeg op moeten om te gaan werken. Of ze hebben toevallig wat feestjes die tot in de late uurtjes duren.

Dan kun je denken; ik ga vooraf wat langere nachten maken. Of je gaat de nacht erna wat langer in bed liggen. En veel mensen denken; ik het weekend heb ik tijd genoeg, dan ga ik dan de gemiste slaap wel inhalen.

Maar met slapen, is het net als in het verkeer. Inhalen heeft geen nut. Het brengt je niets, het heeft geen resultaat. De gemiste slaap kun je proberen in te halen, qua uren, maar de functie van de gemiste uren, lichamelijk herstel en verwerken van de dag, die krijg je er niet mee terug. Die kans heb je laten gaan.

Is dit reden om niet meer te feesten? Nee, zeker niet. Blijf vooral genieten van het leven.

Ben je echter een onregelmatige of slechte slaper, dan kun je beter actie ondernemen om daar iets aan te doen. Slecht slapen levert veel gevaar op voor de gezondheid van je lichaam en je brein. Oplossen door de gemiste slaap op andere momenten in te halen werkt niet. Wat je dan doet is hetzelfde als die ongeduldige mensen in het verkeer; je probeert je probleem op te lossen door in te halen, neemt daarbij veel risico’s voor je gezondheid en het levert niets op. Is dat wat je wil?

Hoe is dat voor jou? Ik ben heel benieuwd of jij je hierin herkent, of juist helemaal niet. Ik vind het leuk als je dat in een reactie laat weten.

Als jij zo’n onregelmatige of slechte slaper bent, dan wil ik je graag helpen om het anders te gaan doen. Je bent altijd welkom voor een gratis gesprek waarin ik je vertel hoe ik ook jou kan helpen weer uitgerust op te staan.

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.