Wat een herrie!


Muziek is heel belangrijk voor mij. Ik zing graag en veel, ik speel een aantal instrumenten. Muziek maken doe ik vooral graag samen met anderen. Al 34 jaar ben ik lid van koor Koraal. Ik maak muziek in een band en ook wel in kleinere formaties. Tijdens de kerstperiode dirigeer ik een groepje, en ook op 4 mei. Heerlijk om te doen. Het brengt mij veel ontspanning.

Ook luister ik graag naar anderen, als die muziek maken. Daar kan ik echt zo van genieten. Soms komt een liedje zo binnen, dan roept het herinneringen op of emoties. Prachtig!

Op feestjes ben ik soms niet zo blij met de muziek. Dat wil zeggen, wel met het feit dat er muziek is, tenslotte werkt dat sfeer verhogend, maar het gaat altijd zo hard. Je moet vaak schreeuwen om jezelf nog enigszins verstaanbaar te maken. Soms denk ik wel dat het komt omdat ik ouder word en er misschien niet meer zo goed tegen kan. Maar ook jonge mensen hoor ik klagen.

Als je dan thuis komt van zo’n feest, klinkt de herrie nog lang na in je oren. Het suist en piept en het voelt heel onrustig. Niet echt bevorderlijk voor je slaap. Daarnaast maak je je dan ook nog zorgen of het wel overgaat en of je niet op weg bent naar een zware tinnitus. Dat is wel het laatste wat je wil.
Daarom ben ik jaren geleden op maat gemaakte oordoppen gaan dragen. Niet alleen als ik naar muziek ga luisteren, maar ook op allerlei gewone feestjes. En ik moet zeggen, het is een verademing. Ik kan met de oordoppen in de mensen in de herrie beter verstaan, maar ik heb vooral niet meer die herrie in mijn oren als ik ’s avonds thuis kom. Het is veel minder vermoeiend zo’n feest en ik kan veel beter slapen. Ik hoor de fluittonen niet meer en ik hoef me geen zorgen te maken over eventuele gehoorbeschadiging.
Dus als jij je hierin herkent, als jij ook wakker ligt van alle herrie in je hoofd na een feest, dan raad ik je aan om net als ik oordoppen te gaan dragen als je in de herrie bent. Nog beter zou het zijn als die volumeknoppen wat omlaag gingen, maar ja…

Is jouw probleem niet zozeer de herrie, maar vooral het zorgen maken, dan helpt alleen oordoppen dragen niet.
Zorgen om gezondheid, familie, werk, relaties kunnen je heel gemakkelijk wakker houden

Je kunt echter wel leren in een persoonlijk traject hoe je daarmee om kunt gaan. Hoe je rustig in bed kunt liggen, samen met je zorgen en toch de slaap kunt verwelkomen.

Het advies om oordoppen te dragen in de herrie, dat blijft hoe dan ook staan om je oren te beschermen. Want ook dat is belangrijk
Herken je het herrie-verhaal of juist het zorgen-verhaal, of beide? Ik lees het graag in een reactie.

Als jij behoefte hebt aan handvatten om met je zorgen om te gaan, dan mag je altijd contact opnemen voor een gratis gesprek waarin we samen kijken of ik je daarbij zou kunnen helpen. Je gaat hoe dan ook altijd met waardevolle tips naar huis.

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.