Slapen, lig er niet wakker van Mieke

Wat heeft Rembrandt met slapen te maken?

schilderij rustende handen

Mieke van den Akker - ACT-therapie | blog rembrandt


Het zal je niet zijn ontgaan dat er dit jaar veel aandacht is voor onze nationale held Rembrandt van Rijn. Hij overleed in 1659, dit jaar dus 350 jaar geleden. Tijd voor een herdenking dus. Er zijn allerlei activiteiten opgezet. Natuurlijk in het Rijksmuseum, maar ook veel andere musea hebben iets bedacht om er aandacht aan te geven.
Op TV keken we massaal naar Project Rembrandt op zondagavond. We volgden de schilders en hoopten dat onze favoriete schilder verder mocht. Ook waren er allerlei wedstrijden voor amateurschilders. Wie mij wat beter kent, weet dat ik ook schilder. En ik heb de stap gezet, ik heb me ingeschreven voor een wedstrijd. De beste inzendingen mochten in het Rijksmuseum hangen voor een maand. Dat zou toch wel geweldig zijn, mijn schilderij in het Rijksmuseum. Het schilderij wat ik maakte was ‘rustende handen’. Het is een deel van het schilderij ‘een oude vrouw’ van Rembrandt.

Tijdens de inzendperiode zag ik op Facebook al van alles voorbij komen. Sommige waarvan ik dacht, nou dan maak ik wel kans. Maar vooral heel veel waarvan ik dacht ‘wauw’, prachtig. Die moet naar het Rijksmuseum, laat die van mij maar thuis.
Ik ben uiteindelijk niet zo ver gekomen, maar het was toch wel een mooie ervaring. Ik had een stap gezet, meedoen aan die wedstrijd, die ik best spannend vond. Ik was trots dat ik dat had gedaan.

Het bracht mij op het idee om nog eens beter naar de werken van Rembrandt te kijken. Ik had ooit een mooi boek gekregen met etsen van Rembrandt. Daar ben ik eens in gaan bladeren. Een hele andere kant van Rembrandt dan die we allemaal kennen. Ook erg mooi.
Bladerend door het boek zag ik een paar afbeeldingen die mij deden denken aan dat wat mensen doen als ze hun slaapprobleem willen oplossen.
Een slaapprobleem veroorzaakt zoveel ellende overdag. Je functioneert maar op halve kracht, je kunt dus niet doen wat je had gedacht te doen. Je bent minder goed geconcentreerd, doet je werk dus niet zoals je van jezelf gewend bent.

Dus wat is het meest logische om te doen; oplossingen zoeken voor dat probleem. Toen ik slaapproblemen had in 2008 deed ik dat ook. Ik las alles wat ik kon vinden over slaapproblemen. Hoe ik het moest oplossen, wat ik moest doen. Boekenkasten vol heb ik gelezen. En ook heel internet afgestruind naar oplossingen. Ik wilde weer voluit leven, actief zijn overdag. De dingen die ik deed vol passie kunnen uitvoeren in plaats van op halve kracht.

In het boek van Rembrandt stond een ets van een lezende vrouw. Ik ga er niet vanuit dat het toen al een boek over slapen was hoor, ik denk niet dat die er toen al waren. In ieder geval niet in zo grote getale als nu. Maar ik moest er wel aan denken. Dus heb ik die ets met pen en inkt getekend.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

tekening pen en inkt lezende vrouw

En ja, lezen kan helpen. Begrijpen hoe het werkt is soms al heel verhelderend. Misschien is je probleem met een kleine aanpassing al wat minder.

Daarom heb ik een ebook geschreven met slaaptips die voor mij heel waardevol waren. Dit ebook is gratis te downloaden. Je ontvangt dan zolang als jij dat wil ook gratis tips in je mailbox.

Mocht je na het lezen nog vragen hebben of persoonlijk advies wensen, dan kun je je natuurlijk altijd aanmelden voor een eerste gratis sessie.
Ik help je graag. Want ik sta weer vol energie op zodat ik lekker veel kan doen en dat gun ik jou ook.

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.