Slapen, lig er niet wakker van Mieke

We mogen op vakantie


We kunnen misschien toch wel op vakantie.  De grenzen gaan open en de toiletgebouwen op de campings ook. Waar zullen we heen gaan?

Enthousiast en blij wordt er gezocht naar een vakantiebestemming voor de zomer. Je kijkt naar je partner en je kinderen die internet afstruinen om het allermooiste plekje te reserveren. Wat zou je graag in hun enthousiasme meegaan. En samen een mooie vakantie plannen.

Maar wat zij niet zien is hoe jij je voelt. Je bent moe, de hoofd wil niet, je voelt een druk opkomen.  Vakantie, dat betekent spullen inpakken, bedenken wat er mee moet, zorgen dat de was gedaan is en er moeten nog wat inkopen worden gedaan. Alleen al daaraan denken maakt je moe. Niet omdat je niet op vakantie wil, maar omdat je al nachten slecht slaapt en gewoon alles te veel is, zelfs een vooruitzicht op vakantie. Er kan niks meer bij.

Herken je dat? Dat zelfs leuke dingen te veel zijn. Dat je daar geen energie voor hebt. En dat je je dan ook nog schuldig voelt naar je gezin? Omdat je geen spelbreker wil zijn, omdat je weet dat je vakantie ook eigenlijk wel heel leuk vindt, maar gewoon niet de energie hebt om ook maar iets van voorpret te voelen.

En wat doe je dan? Ga je tegen alle gevoel in, toch maar meedoen. Ga je ondanks je vermoeidheid toch mee zoeken omdat je ze niet wil teleurstellen? Of trek je je terug en denk je; ‘ik hoor het wel waar we heen gaan’, terwijl je eigenlijk ook graag mee wil denken en kiezen.

Allebei geen fijne opties, maar wat moet je dan?

Misschien is het dan nu tijd om maar eindelijk eens iets aan de oorzaak te doen; je slaapprobleem. En dan goed, niet met middeltjes, thee of slaaptabletten. Maar een echte oplossing. Want het is te leren, slapen. Als je mij dat had gezegd 12 jaar geleden, dan had ik het niet kunnen geloven dat ik nog eens ooit zou zeggen dat ik goed slaap. Maar het is echt zo. Af en toe heb ik nog eens zo’n slechte nacht, maar dat is te overzien. Zelfs op vakantie, op een vreemde plek lukt het me om te slapen. Ik blijf me erover verwonderen, maar het kan dus. En ik kan wel vertellen; het voelt heerlijk.

 

blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.